IJs scheppen en presenteren

Allemaal prachtig natuurlijk dat schepijs van Gebo Gelato, maar nu moet u het in de praktijk nog proberen te verkopen. Jarenlange verkoopervaring aan de Oostdijk te Oud-Beijerland heeft ons geleerd hoe het product het beste gepresenteerd en verkocht kan worden. Onderstaand belichten we een aantal handige tips die u wellicht kunnen helpen.

Belangrijk voor schepijs is natuurlijk de temperatuur. Wij adviseren het aangeleverde schepijs te bewaren in een bewaarkast bij een temperatuur van -18°C. De ijsvitrine adviseren wij in te stellen op een temperatuur van -14°C; de buitentemperatuur kan echter aanleiding zijn om de vitrine een graad kouder of warmer te zetten. Wij adviseren de ijsvitrine na elke verkoopdag te ontdooien, dit is beter voor de levensduur en de constante temperatuur van de ijsvitrine. Dat is goed voor de kwaliteitsbehoud van het schepijs.

Scheppen van het ijs met een spatel of ijsknijper is ook geen onbelangrijk vraagstuk. Wij adviseren zelf met een ijsknijper (maat 36) te werken. Hiermee zijn bollen goed te portioneren en lukt het scheppen makkelijker, zeker op zomerse drukke dagen. Houdt altijd wel rekening met het tussendoor schoonmaken van de ijsknijper om besmetting door ongewenste bacteriën of allergenen te voorkomen. Gebruik hiervoor een spoelbakje en/of een spons.

De uitstraling van uw ijsvitrine en de ijsbakken blijven het mooist als je van achter naar voren schept, hiermee houdt u de hoge opmaak en garnering zo lang mogelijk intact. Mocht het ijs langer dan 4 dagen in de ijsvitrine staan, dan is het verstandig ook de bovenkant op te scheppen, dit komt de kwaliteit van het product ten goede. IJsresten van de aangeschepte kant van de bak drukt u met een harde spatel tegen het andere ijs aan, zo houdt u de bakken netjes. Probeer ook de randen van bakken schoon te houden, hiervoor gebruikt u een warme doek.

Ga zelf eens aan de andere kant van uw ijsvitrine staan. Zo kunt u zelf zien of u tevreden bent over de uitstraling van uw schepijs en of bepaalde smaken door kleur of garnering beter op een andere plek in de ijsvitrine kunnen staan. Vergeet ook zeker niet meermaals per dag het glas van de vitrines schoon te maken, de jongste klanten onder ons drukken graag hun vette vingers tegen de vitrine om hun favoriete smaak aan te wijzen.